Fotoreportaj: Graffiti-urile politice ale Bucureștiului

Vladimir Borțun
Vladimir Borțun este un politolog critic specializat în stânga europeană, elite politice, transnaționalism și Uniunea Europeană. Actualmente, este cercetăror postdoctoral la Universitatea Oxford, unde studiază originea de clasă a elitelor politice britanice. În paralel, lucrează la un nou program de cercetare despre relațiile dintre fracțiunile clasei capitaliste și „populismul” de dreapta. Cartea sa, „Crisis, Austerity and Transnational Party Cooperation in Southern Europe: The Radical Left's Lost Decade”, a apărut recent la editura Palgrave Macmillan. Ca activist, Vladimir este membru al Grupului de Acțiune Socialistă (GAS) și Internationalist Standpoint.

Tema: București: orașul în care urâm să trăim, dar pe care iubim să-l salvăm

bortun2Graffiti-urile cu tentă social-politică dintr-un oraș pot fi un indicator alternativ al preocupărilor și

Only I axe at recieved my http://www.geneticfairness.org/ pair up birthday groin brand?

simpatiilor politice ale locuitorilor din acel oraș. Desigur, nu este un indicator foarte cuprinzător și relevant, căci graffiti-ul ca formă de exprimare politică este, prin natura sa clandestină, apanajul celor cu mesaje politice radicale sau marginale, care își găsesc cu greu locul în spațiile convenționale de exprimare, așa cum e cazul anarhiștilor ori al neo-naziștilor. În schimb, neoliberalii, de exemplu, nu au de ce să scrie mesaje pro-privatizare pe ziduri când au la dispoziție televiziuni, ziare și reviste cu audiență ridicată unde pot să le transmită zi de zi. Simplu spus, mijloacele de comunicare neconvenționale revin celor cu mesaje neconvenționale (sunt și câteva excepții – vezi mesajele pro/anti-Băsescu). De aceea, ar fi mai corect să spunem că fotoreportajul de față (realizat aproape integral în zona centrală) reprezintă un indicator al preocupărilor și simpatiilor politice ale underground-ului politic bucureștean (ca opus mainstream-ului politic, reprezentat de principalele partide și curente politice). Aici nu intră, așa cum s-ar putea crede, doar extrema dreaptă și extrema stângă (deși ele par cel mai bine reprezentate pe zidurile din București, cu un ușor avans pentru prima), ci și o agendă pur și simplu liberală (pro-feminism, pro-avort, anti-homofobie), care încă are un caracter aproape subversiv într-o societate românească defazată.

Am ales 50 de graffiti-uri cât mai diverse (încercând să evit repetițiile; altminteri, aș fi avut 50 de poze doar cu „Basarabia e România” și „Basarabia, pământ românesc”), care să-i ofere privitorului ocazia de a-și facă o idee, fie și parțială, despre climatul politic din Bucureștiul zilelor noastre.

1. „Fără cianură pe stadioane” – Stadionul Dinamo.

1

 

 

 

 

 

2. „Lege pentru furat făcută pe Parlament” – Gara de Nord.

2

 

 

 

 

 

3. „Corneliu Zelea = Criminal” – Splaiul Independenței.

3

 

 

 

 

 

4. „Basarabia, pământ românesc” – cheiul Dâmboviței.

4

 

 

 

 

 

5. „JU$TIȚIA” – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

5

 

 

 

 

 

6. „Stop football mafia”, „United Ultras against modern football” și „FRF = Mafia” – Bd. Unirii.

6

 

 

 

 

 

7. „Anti NATO” și svastică – gang lângă Piața Unirii.

7

 

 

 

 

 

 

8. „AntiProVita” („Pro-Vita” este un ONG creștin-ortodox care militează împotriva avortului) – Str. Stavropoleos, colț cu Calea Victoriei.

8

 

 

 

 

 

9. „1 Mai – liber o zi, sclav un an!” – Bd. Carol.

9

 

 

 

 

 

10. „Indignați-vă!” – Piața Rosetti.

10

 

 

 

 

 

11. Cruce celtică (deși semnificația ei originară e pur religioasă, crucea celtică a devenit, în ultimele decenii, unul dintre principalele simboluri ale mișcărilor de extremă dreapta) – Str. Anastase Simu, lângă Ateneul Român.

11

 

 

 

 

 

 

12. „Revoluție feministă” – Str. Dianei, lângă Piața Rosetti.

12

 

 

 

 

 

 

13. „Istanbul Calling” – Str. Dianei

13

 

 

 

 

 

14. „Feminism” – Str. Dianei.

14

 

 

 

 

 

15. Chipul lui Nicușor Dan și mesajul „Primul vot pozitiv” – Str. Dianei.

15

 

 

 

 

 

16. „Respect pentru lucrătoarele sexuale” și „Stop homofobiei” – Str. Dianei.

16

 

 

 

 

 

17. „Arta stradală e soluția”, „Muie Garda” și simbol neo-nazist răzuit – Str. Pictor Arthur Verona.

17

 

 

 

 

 

18. „Oamenii se revoltă” – Str. Pictor Arthur Verona.

18

 

 

 

 

 

 

19. „Aurul discordiei era sortit exploatării” și „Sub privirile corupte ale politicienilor, excavatoarele mușcau din pământul gliei” – Str. Pictor Arthur Verona.

19

 

 

 

 

 

 

20. „Nu vrem aur cu cianură, vrem tort cu glazură” – Str. Pictor Arthur Verona.

20

 

 

 

 

 

21. „Valuta împrospătează tenul”, „Șpaga transparentă” și „Murături fără cianuri” – Str. Pictor Arthur Verona.

21

 

 

 

 

 

 

22. „Carnea e crimă” (varianta românească a consacratului slogan vegetarian „Meat is murder”, lansat de trupa britanică „The Smiths” în 1985 printr-un album și cântec cu același nume) – Str. Georges Clemenceau.

22

 

 

 

 

 

23. „Democrație în țară și în casă” – Str. Dianei.

23

 

 

 

 

 

 

24. Simbol anarhist – Bd. Dacia, lângă Institutul Francez.

24

 

 

 

 

 

 

25. „14/88” și svastică tăiată („14” și „88” sunt alte două simboluri ale extremei drepte contemporane – „14” desemnează cele 14 cuvinte care compun unul dintre motourile rasiștilor albi, creat de neo-nazistul american David Lane: „We must secure the existence of our people and a future for White Children”; „88” se referă, în genere, la a opta literă a alfabetului, „H”, „HH” însemnând „Heil Hitler”, dar se poate referi și la cartea aceluiași David Lane despre puritatea rasială, 88 Precepts) – Str. Iulia Hașdeu, lângă Hala Matache.

25

 

 

 

 

 

26. „Eu am 1 an și vărul meu 7 luni. Mafia imobiliară a pus mâna pe acest imobil. Lucia Cherecheș și Sorin Oprescu sunt conducătorii acestei rețele. Noi ce facem?” – Bd. Dinicu Golescu.

26

 

 

 

 

 

27. „Românism.net” (site dedicat campaniei pentru unirea Moldovei cu România, aflat acum la adresa www.romanism.ro) – Bd. Unirii, lângă Piața Nerva Traian.

27

 

 

 

 

 

28. „Se simte consumerismul” – Str. Matei Voievod.

28

 

 

 

 

 

29. „Antonescu, erou național” și svastică – aleea dintre Operă și căminele de la Drept.

29

 

 

 

 

 

30. „Votat Băsescu” (după ce, inițial, cineva scrisese „Jos Băsescu”) – Bd. Regina Elisabeta.

30

 

 

 

 

 

31. „Gabor în civil” (tema „gaborilor în civil” a depășit sfera ultrașilor și pe cea a consumatorilor de droguri ușoare odată cu protestele din ianuarie 2012 din Piața Universității, la care și-au făcut simțită prezența numeroși polițiști în civil) – Str. Constantin Mille, lângă Cercul Militar.

31

 

 

 

 

 

 

32. „The Church” („Biserica”), însoțit de logo-ul filmului Nașul – Str. Edgar Quinet.

32

 

 

 

 

 

 

33. „Rasismul distruge vieți” – Str. Edgar Quinet.

33

 

 

 

 

 

34. „Studenții, sclavii corporațiilor” – clădirea Universității București.

34

 

 

 

 

 

35. „Ne [căcăm] pe misogini” – clădirea Universității București.

35

 

 

 

 

 

36. „Băse mort” – clădirea Universității București.

36

 

 

 

 

 

37. Simboluri de extremă dreapta „aruncate la gunoi” – clădirea Universității București.

37

 

 

 

 

 

 

38. „<Români! Nu vă mai alegeți conducători care nu-și iubesc țara!> – Petre Țuțea” – clădirea Universității de Arhitectură și Urbanism.

38

 

 

 

 

 

39. „Fii liber!” și pumnul ridicat (simbol eminamente de stânga) – clădirea Universității de Arhitectură și Urbanism.

39

 

 

 

 

 

 

40. „Singura soluție, propria evoluție” (slogan lansat în timpul protestelor din ianuarie 2012) – clădirea Universității de Arhitectură și Urbanism.

40

 

 

 

 

 

41. „Kapitalism” și simbolul comunismului format din ciocan și simbolul monedei euro – clădirea Universității de Arhitectură și Urbanism.

41

 

 

 

 

 

42. „Dumnezeu este femeie” – clădirea Universității de Arhitectură și Urbanism.

42

 

 

 

 

 

 

43. „Jos Băsescu” și „Democrație în țară și în casă” – clădirea Universității de Arhitectură și Urbanism.

43

 

 

 

 

 

44. „Stat fascist” cu semnul interzis, însoțit de mesajul „Anti 298” (Legea 298/2008 stabilea „obligația furnizorilor de servicii și rețele publice de comunicații electronice de a reține anumite date generate sau prelucrate în cadrul activității lor de furnizare a serviciilor de comunicații electronice, pentru punerea acestora la dispoziția autorităților competente în scopul utilizării în cadrul activităților de cercetare, de descoperire și de urmărire a infracțiunilor grave”. În 2009, Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțională.) – clădirea Universității de Arhitectură și Urbanism.

44

 

 

 

 

 

 

45. „Student” și semnul unui cod de bare – gang din spatele Pieței Universității.

45

 

 

 

 

 

46. „A.C.A.B.” („All Cops Are Bastards” – „Toți polițiștii sunt niște nemernici”, în traducere liberă – e un slogan anti-poliție apărut, se pare, în Anglia anilor ’70 și care s-a răspândit la nivel global, mai ales în lumea suporterilor) – fântâna de la Universitate.

46

 

 

 

 

 

47. Logo-ul campaniei „Salvați Roșia Montană!”, acoperit de o tarabă – Bd. Nicolae Bălcescu, vizavi de Intercontinental.

47

 

 

 

 

 

 

48. „Avortul e un drept”, altcineva adăugând „crimă” după predicat – Str. George Enescu, lângă Piața Amzei.

48

 

 

 

 

 

49. „Fuck Nazis” și svastică – Str. Benjamin Franklin, lângă Ateneu.

49

 

 

 

 

 

50. „Sous les pavés, la plage” („Sub caldarâm e plaja”, slogan de la protestele din Paris din Mai ’68) – Bd. Dacia, lângă deja fostul sediu al Liceului Francez.

50

 

 

 

 

 

 

 

Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole