Prețul gazelor: o creştere certă, cu fiori pentru PSD şi amăgiri despre scăderea prețului în SUA

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

“Când nu dezinformează despre riscurile exploatărilor de gaze de şist prin fracturare hidraulică, politicienii de frunte ai PSD- Ponta , Dragnea şi mai nou Mazăre vorbesc despre prețul în scădere al gazelor naturale în SUA ca urmare a exploatării gazelor de şist.  Din graficele de mai jos puteți observa că singura scădere este față de vârful de dinaintea crizei: august 2008, nivel față de care cele mai multe materii prime au înregistrat scăderi de prețuri. Primul grafic arată evoluția prețurilor pentru consumatorii rezidențiali, al doilea pentru consumatorii industriali.

Consumul în SUA în 2002 atingea 651,245 de metri cubi față de 713,538 metri cubi în 2012. Prețul din 2012 este comparabil cu cel din 2002 atât pentru consumatorii industriali cât şi pentru consumatorii rezidențiali. La începutul anilor 2000, gazele de şist reprezentau 1 la sută din producția de gaze a SUA, iar în 2010 peste 20 la sută. Efectul pentru consumatorii rezidențiali sau industriali pare să fie că după 10 ani de creştere sistematică a producției de gaze de şist, prețurile sunt la nivelul anului 2002. Mai mult, în ultima perioadă prețul gazelor naturale a înregistrat creşteri susținute pe piața din SUA.”

Întregul articol pe Voxpublica.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole