În loc de liste ale bogaţilor un CD Lagarde cu evazionişti. Frica de muncitorii româno-bulgari

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Propuneri simple. Mai ales pentru ăia care urlă european la populişti sau, şi mai penibil, sînt acuzaţi de populism fără să emită nici măcar un mesaj riscat.

O listă Lagarde cu evazioniştii. Poate vă amintiţi cum Christine Lagarde, ministrul de finanţe francez  în 2010, le-a dat guvernanţilor greci un CD cu bogaţii greci cu conturi în Elveţia.

Le Monde scrie despre cum un ziarist care a dat o listă cu 2000 de nume de posibili evazionişti (nu toţi cu conturi în Elveţia sînt musai şi evazionişti) a fost săltat de poliţie. Acţiune în forţă, nu glumă. Arestăm presa care scrie despre ei. Pînă la urmă i-au dat drumul, dar gestul de avertisment a fost clar.

Rămîne ideea simplă. Cumpăratuld e CD-uri cu evazionişti se purta şi prin Germania în anii trecuţi.

În România se plimbă mai mult ideea amnistiei ca-n Italia. Evazionismul există doar în scandalul Blejnar. Ca şi cum dacă îl arestăm pe cei pe care i-a protejat am terminat povestea.

Ştiu argumentele, avem oricum puţin capital. (Mai mult, toate politicile noastre economice şi sociale mai ferme au fost în favoarea marilor corporaţii care oricum scot bani din ţară în diverse forme). Mai dăm şi top 300 cu tot soiul de miliardari mai mult sau mai puţin imaginari (Patriciu) sau de-a dreptul dubioşi (Diaconescu).

Însă problema grecească rămîne valabilă şi în alte colţuri ale europei: o castă de privilegiaţi care îşi securizează averile fugind de taxe. Aceeaşi castă îşi vede apoi liniştită şi de invective la adresa poporului leneş şi a statului care taxează prea mult. Da, taxează mult mai ales munca…

Ştiu şi celălalt argument: păi cum să sperii posibili sponsori ai partidului. N-a mers nici măcar propunerea de suprataxare a celei de-a doua proprietăţi.

Frica de muncitori estici

Sînt citate cu nesaţ ştiri despre cum mor de frică englezii de muncitorii români şi bulgari. Ştiri de prin tabloide conservatoare, evident. Aşadar, Schengen e şi mai depărtat de noi blabla.

De fapt, lupta asta mizeră Vest-Est e chiar mai complicată decît aia Nord-Sud. Pentru că Estul cere în schimbul lucrurilor pe care le-a dat dreptul la şi mai multă muncă. Şi i se refuză. Vestul nu pierde niciodată în meciul ăsta. Vestul acuză Estul de populism înainte să deschidă gura. Ipocrizia e şi mai mare pentru că o armată imensă de mînă de lucru estică a fost oricum tolerată la negru sau gri în piaţa de acolo. Deci, după logica lor, au săpat cu adevărat piaţa mîinii de lucru prin tolerarea muncii fără drepturi cu preţ mic, iar acum cînd apar ceva mai multe şanse de muncă la alb (mă rog) se înfioară prin tabloide.

De fapt populismul vine de la vest în anii ăştia, nu doar din zona conservatoare. Explodează violent, anuleaza reguli Schengen, amestecă politic, economic, social, etic. Iar reacţia Estului e deocamdată o cerşetorie de locuri de muncă dacă vorbim de România sau Bulgaria şi o îmbufnare cu ceva mai multă onoare dacă vorbim de Polonia.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole