Fanii Stelei şi elogiul unui criminal

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

 În urma recentelor evenimentelor rasiste de la meciul Steaua – Rapid, provocate cu concursul lui Mihai Stoica şi al crainicului echipei din Ghencea (http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/fanii-stelei-au-elogiat-la-derby-un-criminal-care-a-masacrat-24-de-tigani-respect-eugen-grigore-362183.html),au început să curgă textele lacrimogene.

 Convergent Media, angajatorul lui Safta, explică de ce nu-l concediază pe Safta:

 „Conducerea companiei editoare a hotărît, de comun acord cu Safta, ca el să-şi ceară scuze publice suporterilor rapidişti şi tuturor celor lezaţi de incident. De asemenea, Gabi Safta va participa la acţiuni contra discriminării. Ca om care arde realmente comentînd un meci, el are suficiente argumente ca să explice tuturor cum patima te poate împinge la eroare, la pierderea controlului sau chiar la fanatism.

Poate că ar fi fost mai simplu ca Safta să fie concediat. Deşi nu e angajat al redacţiei ziarului, este angajat al Radio GSP. Dar nu întotdeauna calea confortabilă e şi cea corectă. Sîntem aici nu ca să fim perfecţi, ci ca să învăţăm din greşelile noastre şi credem că e bine să asumăm deschis din ceea ce s-a întîmplat, fără false scuze şi fără disproporţionări care nu ajută pe nimeni.”

Sursa: http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/reactia-companiei-la-evenimentele-care-l-au-avut-in-prim-plan-pe-gabi-safta-362460.html

 Safta, la rândul lui, îşi toarnă cenuşă în cap:

 „În calitate de crainic al Stelei, de comentator la Radio GSP şi de om am greşit. Nu am gîndit niciodată rasist şi îmi asum că, după 20 de ani de cînd fac parte din fenomenul sportiv, sînt exclusiv din vina mea în această situaţie de care mie însumi mi-e ruşine.
Am prieteni rromi, sînt amic pe viaţă cu fotbalişti ca fostul rapidist Adi Matei sau foştii stelişti Petre Marin şi Bănel Nicoliţă şi am botezat copilul unei familii de rromi. Angela, fetiţa de atunci, are acum 15 ani.

Am decis să cer scuze, limpede şi public, nu doar fanilor prezenţi la stadion, ci şi tuturor celor care s-au simţit jigniţi pe bună dreptate.

Am decis să renunţ la postura de crainic de stadion. Rămîn simpatizant al Stelei, nu vreau să fiu ipocrit, microbiştii ştiu foarte bine că patima pentru o echipă nu se şterge. Dar, niciodată şi sub nici o circumstanţă, nu voi mai cădea în capcana de a mă exprima în termeni discriminatori la adresa altcuiva. Îmi e suficientă toată culpa pe care o resimt acum şi care mă va urmări. Învăţ pe propria piele că omul este singurul animal care se pedepseşte, prin învinovăţire, de mai multe ori pentru aceeaşi vină.

În cazul meu, o merit pe deplin”. 

Sursa: http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/gabi-safta-imi-cer-scuze-fanilor-rapidisti-si-demisionez-din-functia-de-crainic-de-stadion-362448.html

 

Toate bune și frumoase, numai că Gabi Safta are o lungă istorie personală în acest domeniu. În 2005, Safta a fost suspendat pentru rasism după ce, tot din postura de crainic al meciului Steaua – Rapid desfăşurat în Ghencea, l-a numit „ţigan” pe Răzvan Lucescu (v. și http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Sport/18354/Steaua-plateste-oalele-sparte-de-Gigi-Becali.html).

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole