Scrisoare deschisa catre domnul Adrian Solomon, deputat PSD

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Senatul a votat acum două zile împotriva propunerii legislative privind interzicerea explorarilor si exploatarilor prin fracturare hidraulica si anularea licentelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la aceasta tehnica. Propunerea a intrunit 11 voturi pentru, 9 abtineri si 53 impotriva, Senatul fiind prima camera sesizata. Propunerea fusese iniţiată de reprezentanţi USL care acum au votat împotrivă.

Scrisoarea primită la redacție

22 iunie, 2012

Scrisoare deschisa catre domnul  Adrian Solomon, deputat PSD.

 Domnule deputat Adrian Solomon,

Va adresam aceasta scrisoare ca urmare a deciziei pe care Senatul Romaniei a luat-o in data de 21 iunie 2012,  referitoare la propunerea legislativa „privind interzicerea explorarilor si exploatarilor perimetrelor cu zacaminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturare hidraulica si anularea  licentelor exclusive de exploarare a tuturor  proiectelor care recurg la aceasta tehnica”. Decizia luata a fost impotriva acestei propuneri, inaintata chiar  de catre dumneavoastra.

Prin aceasta scrisoare, ne exprimam ingrijorarea fata de pozitia luata de SENAT. La acest exercitiu de vot  Senatul  a fost reprezentat majoritar de catre gruparea politica din care faceti parte;  PSD.  Dintre cei 38 de senatori social democrati care au luat parte la vot (73 in total),  2 s-au pronuntat pentru adoptarea legii , in timp ce 36 s-au pronuntat impotriva.

Va rugam sa ne spuneti cum va explicati aceste rezultate, in conditiile in care, inainte si imediat dupa preluarea puterii executive, PSD anunta instituirea unui moratoriu  „impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice”?

Va amintim ca in datele de 22 martie si 26 aprilie 2012, aproximativ 15.000 de barladeni, cetateni pe care dumneavoastra si partidul din care faceti parte ii reprezentati, au iesit in strada pentru a protesta impotriva deciziei prin care Guvernul anterior a concesionat terenuri firmei americane Chevron. Pericolele asociate tipul de exploatare prin fractionare hidraulica va sunt cunoscute.

Este nevoie de un nou val de proteste, pentru a „sensibiliza”, de data aceasta, Guvernul PSD ?

Va amintim de intalnirea Grupului de Initiativa Barlad , la invitatia propusa de domnul primar Constantin Constantinescu, la care ati luat parte si dumneavoastra. La acea data ati declarat urmatoarele despre problema gazelor de sist :”..este o dezbatere de o luna de zile de acum, in presa si pe internet, spatiu public. Societatea civila a capatat o amploare din ce in ce mai mare si acest lucru ar trebui cunoscut la nivelul Guvernului, pentru ca si la Barlad exista oameni  care gandesc si se tem ca niste metodologii care ii imbogatesc pe unii straini de tara si de poporul roman, pot face rau daca nu astazi, cel putin maine, Barladului si zonei inconjuratoare. Am gandit o petitie, un memoriu, pe care v-as ruga sa il semnam cu totii, iar luni pe filiera parlamentara sa il trimit direct la prim ministru.”

Este nevoie de o noua petitie, pentru a semnala problemele care ar rezulta in urma folosirii fracturarii hidraulice?

Un proverb antic chinezesc spune ca „vorbitul nu o sa gateasca orezul. ” Va rugam sa incepeti sa cooperati cu  comunitatea barladeana in vederea interzicerii explorarii si exploatarii gazelor de sist la nivel local.

Pe 16 noiembrie, 2010, consiliul orasului Pittsburgh a votat (9-0) pentru ordonanta care interzice extragerea gazelor prin fractionare hidraulica. Acest lucru s-a intamplat ca urmare a actiunilor desfasurate de catre membrii comunitatii locale. Sute de oameni au sunat, au trimis scrisori si s-au prezentat  la sedintele consiliului pentru a-si face auzite vocile. Aceasta relatare semnaleaza capacitatea oamenilor de a realiza transformari pozitive in viata comunitatii.

In final va rugam sa ne informati cu privire la masuri intentionati sa luati, in aceasta problema, in calitate de reprezentant al comunitatii barladene.

Semnatari:

Asociatia VIRA

Bogdan Palici

Vlad Catuna

Vali Bors

Andrei Craciun

Matei Budes

Oana Iftode

Apur Adina

Apur Claudiu

Hotnogu Veronica

Hotnogu Ion

Codreanu Maria

Adina Simona

Crina Pelin

Teodora Dinu

Rodica Balan

Cristina Canepa

Bogdan Canepa

Adrian Canepa

Victor Canepa

Elena Chelaru

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole