CARE E URGENTA DE LA ICR? Protest al societatii civile

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: http://www.romaniacurata.ro

Societatea civila, ca si organizatiile de monitorizare ale democratiei, au condamnat adesea practica neconstitutionala si nedemocratica a legislarii prin ordonante de urgenta. De aceea, protestam si de aceasta data fata de intentia declarata a Guvernului de a regla situatia Institutului Cultural Roman prin intermediul unei asemenea ordonante. In vreme ce monumente istorice precum Hala Matache se distrug zilnic fara nici o interventie, cum poate fi justificat caracterul de urgenta de la ICR? Institutul Cultural Roman a fost supus unui control prelungit al Curtii de Conturi astfel incat, indiferent de criticile care se pot aduce acestei institutii sau unor persoane care o conduc, e limpede ca nu exista nici un motiv care sa justifice urgenta. Nu are loc nici un jaf al banului public sau vreo alta amenintare la adresa Culturii din partea acestei institutii.

Printre semnatarii acestui apel exista unii care au criticat in decursul anilor ICR si conducerea sa actuala si credem ca este necesara o dezbatere publica pentru a discuta cat si cum putem cheltui in timpuri de austeritate pentru promovarea culturii romane in strainatate, ca si cele mai potrivite parghii institutionale pentru a numi si supraveghea conducerea ei. Dar reglarea printr-o ordonanta de urgenta nu e forma potrivita. Cerem primului ministru Victor Ponta si ministrului Culturii, Mircea Diaconu, sa initieze aceasta dezbatere care sa produca neintarziat un proiect de lege introdus pe cale ordinara in Parlamentul Romaniei.

Semnatari:

Cristian Pirvulescu, Asociatia Pro Democratia

Alina Mungiu Pippidi, Societatea Academica din Romania

Vasile Ernu, Critic Atac

Cristina Guseth, Freedom House Romania

Razvan Bobulescu, presedinte de onoare Alma Mater
Roxana Wring, Asociatia Pro.Do.Mo
Stefan Vlaston, EDU CER

Cristian Ghinea, Centrul Roman de Politici Europene

Radu Nicosevici, Academia de Advocacy
Corneliu Porumboiu, regizor si scenarist
Norman Manea, scriitor

Lista ramane deschisa. Alaturati-va acestui demers! Folositi sectiunea comentarii de mai jos.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole