Un cetăţean: Jandarmeria Română sau cum să previi posibila violenţă prin violenţă

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Zilele trecute a fost ziua Jandarmeriei. Aţi văzut tot felul de materiale omagiale cu “băieţii”. Dar tot zilele trecute (pe 2 aprilie, mai precis) s-au împlinit 4 ani de cînd zeci de mascaţi au luat pe sus peste 40 de cetăţeni (români şi străini) care se întîlniseră în fosta fabrică Timpuri Noi, într-un spaţiu închiriat special, pentru discuţii cu o tematică imposibil de acceptat pentru autorităţi mai ales în timpul desfăşurării summitului NATO în Bucureşti: prezenţa României în diverse războaie, tematică anti-NATO etc.

Presa de atunci s-a comportat în mare parte aiurea. Pentru mai toată lumea părea firesc să-ţi iei bastoane în cap dacă nu-ţi place de NATO. Aşa cum pentru toată lumea părea firesc să nu fie permise nici un fel de manifestaţii publice anti-NATO cînd se ţine un summit aşa important. Jandarmeria a reacţionat prin purtătorul de cuvînt absolut execrabil, ajungînd atunci să-i acuze inclusiv de “automutilare” pe tinerii care ieşeau cu capetele umflate de lovituri (detalii, aici). Ei bine, luni, 2 aprilie, a fost organizată o discuţie cu reprezentanţi ai jandarmeriei, ONG-uri, presă, cetăţeni care au fost agresaţi atunci la Timpuri Noi, politicieni, jurnalişti. Organizator, Active Watch (o dare de seamă mai amănunţită asupra evenimentului, aici). Pentru cei care nu mai ştiu ce s-a întîmplat, un filmuleţ tip raport:

 

Ce am reţinut eu din discuţie e o difuză senzaţie din diverse declaraţii fie ale ex-ministrului Cristian David, fie din ce mai lăsau reprezentanţii Jandarmeriei să se citească printre rînduri, că acea situaţie de încordare ridicolă care a produs abuzuri a fost produsă de o strînsă colaborare între organizatori români şi recomandări de afară. S-a vorbit chiar de o pierdere de suveranitate.

Evident, s-a ajuns de la abuzurile de acum 4 ani şi la abuzurile de acum cîteva luni din Piaţa Universităţii. Din păcate, discuţiile se termină mereu la fel. Dovezi clare de abuz dublate de figuri impasibile ale jandarmeriei care ştiu că au toată puterea de partea lor. (un raport al abuzurilor din ianuarie a fost alcătuit de APADORCH).

Obsesia autorităţilor, PREVENŢIA. Ultima oară cînd am fost la o întîlnire cu jandarmeria încercau să preîntîmpine practic orice protest spontan. Dar cel mai bine o spune un cetăţean prezent la întîlnire care mi-a trimis un text foarte bun despre ce a văzut la întîlnire şi despre reflexele jandarmereşti.

Un cetăţean:

Modern Times versus Timpuri Noi

Jandarmeria Română se felicită după fiecare caft aplicat în piețele publice. Am constat asta la fiecare ieșire publică a Jandarmeriei: „am preîntâmpinat”, „am reacționat și am reușit să ținem mulțimea sub control”. Am considerat asta ca o dovadă a apartenenței la un grup: ei sunt o categorie socio-profesională ușor marginalizată, iar aceste caste tind să dezvolte un acut simț de apartenență atunci când sunt supuse unui atac. Și uite-așa Jandarmeria iese public și se recuză de la orice acuzație de abuz.

Luni, 2 aprilie, la Parlamentul României, încă o mostră de încordare a Jandarmeriei Române. Șeful Jandarmeriei Române, colonel Aurel Moise, s-a arătat public, în fața unei audiențe spumegândă după răspunsuri. Principalul motiv al acestei adunări a fost împlinirea a patru ani de la Marea Cafteala de la Timpuri Noi. Atunci, Jandarmeria mascată și numeroasă a descins într-o hală și a luat la bătaie niște tineri strânși într-o incintă PRIVATĂ, pentru care au plătit vreo 30 milioane vechi, să se uite la filme documentare anti-NATO și să discute ei despre unele și altele. Jandarmeria a dat cu bastoanele în stânga și în dreapta, a tumefiat fețele tinerilor, a reținut la grămadă (inclusiv un reprezentant al unui ONG de drepturile omului, venit tocmai să ajute pe acei tineri) și au „restabilit ordinea”. Jandarmul Moise, pus în fața acestor povestioare, a întrebat retoric și domol dacă au solicitat autorizație pentru manifestație publică. La fel de retoric a fost întrebat de participanți cu privire la această informație: de unde știa domnul Moise ce aveau să facă după proiecții și discuții. Evident, aparatul de stat s-a mișcat, a interceptat și a decis că e mai bine să caftească la adăpost decât să vadă străinii cum statul, prin Jandarmeria Română, spumegă în piața publică. Și cam așa s-a încheiat episodul cu NATO.

Am trecut la evenimentele violente de pe stadioane. Întrebat de ce Jandarmeria are în sarcină implementarea unui regulament al FRF (avizarea bannerelor pe stadioane) și controlează suporterii de bannere, același jandarm Moise explică cum că, dacă bannerele sunt controlate, scade ricul de a izbucni incidente pe stadioane între suporteri. Eu am convingerea că suporterii sunt acum mai uniți ca niciodată în jurul bannerele anti Mitică. Iar intervenția în baza unei presupuneri este total aberantă și restricționează grav o serie de libertăți fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare. Și mai halucinant este un răspuns al Jandarmeriei Române dat organizației ActiveWatch cu privire la intervenția în forță la meciul România – Uruguay, când jandarmii au dat cu gaze lacrimogene „preventiv”. Intervenția „a avut drept scop stoparea incidentelor și a violențelor ce erau pe cale să izbucnească”. O analiza a textului indică lipsa violenței, deci intervenția fără fond. A preveni o presupusă violență prin intervenție violentă este, oricum ai explica-o, o chestiune profund lipsită de logică.

Cu privire la mitingul suporterilor Universitatea Craiova, jandarmul Moise atinge apogeul ridicolului. Jandarmul suprem susține că pozele care au circulat pe internet cu jandarmul ce se luptă, cu țigara în colțul gurii, cu un suporter, au fost trucate. Deci i-a băgat presa o țigară pe gât. Tot e bine că nu l-au lăsat în chiloți, că și asta poți face din photoshop. Cât despre bătrânul care avea urme de sânge, am fost înștiințați că era, de fapt, sânge vărsat de un jandarm, după ce ar fi fost mușcat de bătrân. Ale naibii proteze!

Totuși, jandarmul Moise a fost de-acord cu un aspect al discuției. Trebuie schimbată legea adunărilor publice. Una dintre noile reglementări ar fi, după domnia sa, amenajarea unui loc special pentru jurnaliști la aceste adunări publice. Or, dacă e să o schimbe în această direcție, mai bine să o lase așa. Băgatul presei la țarc nu are nicio legătură cu democrația, iar Jandarmeria Română slujește, totuși, un stat democratic.

Tot la capitolul modificări, au fost propuse „etichetările” jandarmilor. Dacă tot ne luăm piciore în cap, să știm măcar ale cui sunt. Se pare însă că Jandarmeria are astfel de etichete, doar că „sistemul de prindere este cu arici”, deci le bate vântul și de-aia nu sunt pe piept!

Îi rugăm, pe această cale, pe toți protestatarii din Piața Universității, care au găsit ecusoane de jandarmi, să le returneze Jandarmeriei Române. Ar fi regretabil ca niște ostași ai patriei să fie sancționați pentru neglijență în relația cu uniforma. Căci alte sancțiuni nu se întrevăd prea curând.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole