De ce Ministerul Economiei nu face public contractul pentru exploatarea gazelor de sist din zona Barlad si din Dobrogea?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: Adrian Popescu – romaniacurata.ro

Peste 5.000 de locuitori ai orasului Barlad si din comunele limitrofe au iesit joi in strada pentru a protesta impotriva unui proiect al companiei americane Chevron de extragere a gazelor de şist in zona de sud a judetului Vaslui. Oamenii se opun proiectului, sustinand ca metoda de extragere (fractionarea hidraulica) se face prin utilizarea unor substante periculoase, unele chiar cancerigene, iar forarea la marea adancime va afecta panza freatica. In plus, este posibil sa se produca cutremure, in urma destabilizarii unor straturi de roca.

Trebuie apreciat gestul Primariei Barlad care a demarat o campanie prin care a cerut ca locuitorii sa isi dea sau nu acordul pentru exploatarea gazelor de şist. Pana acum au fost stranse peste 20.000 de semnaturi impotriva proiectului.

Situatia este din ce in ce mai tensionata la Barlad. Joi, la ora 16.00, doua coloane de manifestanti s-au indreptat spre Centrul Civic al orasului, unde a fost amenajata o scena si un ecran panoramic, pe care au rulat spoturi si filmulete cu informatii despre impactul nociv pe care exploatarea gazelor de sist o are asupra mediului inconjurator.

Redam cateva mesaje de pe pancartele manifestantilor: “Nu vrem otrava!”, Lasati-ne natura curata si apa purificata! “, “Noi spunem nu gazelor de şist!”, “Opriti masacrul Chevron!”, “Statul protector ne ia apa de izvor?!”; “Vrem apa curata, nu vrem cancer!”; “Noi otraviti, voi imbogatiti!”.

In tot acest timp, autoritatile centrale se complac in tacere. Intre timp, reprezentantii Chevron au inceput un tur de forta la Bucuresti si au avut intalniri cu presedintele Traian Basescu, premierul Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Economiei, Lucian Bode, ministrul Dezvoltarii, Cristian Petrescu si ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Nu este deci intamplator faptul ca, recent, Traian Basescu a vorbit in Parlament despre oportunitatea exploatarii gazelor de şist.

Un film de Vlad Ursulean

Demersul companiei a avut succes, iar in acesta saptamana, Guvernul si-a dat acordul ca Chevron sa exploateze trei perimetre si in Dobrogea, cu o suprafata totala de 300.000 hectare.

Spre deosebire de gazul natural conventional care se afla in pungi si poate fi obtinut prin forare, zacamantul de sist este greu de extras. Si asta pentru ca este disipat in roci. Pentru exploatare se introduce o sonda pana la stratul de roci si se genereaza o explozie. Gazul astfel eliberat urmeaza sa fie pompat la suprafata cu ajutorul apei.

Fractionarea hidraulica e o metoda de extragere a gazelor de şist, care presupune pomparea de apa, nisip si aditivi la mare adancime, pentru a sparge stratul de roca si a elibera gazul. Metoda a fost deja interzisa in Franta si Bulgaria. Aditivii folositi contin 596 de substante chimice, dintre care cateva sunt cancerigene. Ecologistii sustin ca exploatarea prin fractionarea hidraulica polueaza panza freatica.

Trei companii s-au aratat interesate de exploatarea gazelor de şist in Romania, cele mai importante perimetre fiind in Moldova (Barlad), in Dobrogea (Adamclisi, Costinesti si Vama Veche), la sud de Craiova si un alt perimetru in Banat.

Culmea este ca gigantul american Chevron a cumparat, in februarie 2011, dreptul de concesionare a perimetrului de la Barlad chiar de la firma Regal Petroleum, companie infiintata de Frank Timis, cel care a demarat si proiectul Rosia Montana. Numai pentru cumpararea dreptului de concesionare, Chevron a platit 25 milioane de dolari americani.

Cerem autoritatilor sa consulte populatia inainte de a da avize de mediu pentru exploatarea gazelor de sist.

Alianta pentru o Romanie Curata solicita Ministerului Economiei si Guvernului sa faca public contractul de concesionare a perimetrelor de exploatare a gazelor de sist din zona Barlad si din Dobrogea (Adamclisi, Costinesti si Vama Veche), unde beneficiar este gigantul Chevron. Deocamdata, Chevron efectueaza prospectiuni cu ajutorul unor sonde de mare adancime, iar pentru exploatarea efectiva este nevoie sa primeasca avize de mediu.

Inainte ca autoritatile sa ia in discutie acordarea acestor avize de mediu, este necesara consultarea din timp a locuitorilor din zonele respective, carora sa li se explice onest avantajele si dezavantajele acestor exploatari, precum si pericolele care pot aparea.

Cititi si despre cum se poate crea o Romanie pentru cetatenii ei (amanunte despre modelul norvegian, cu resursa in proprietatea statului si profiturile in fonduri de investititi publice, propus de ARC in Carta Alba a Bunei Guvernari).

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole