TEMA: 1907

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

TEMA: 1907

În această perioadă aniversăm sau comemorăm – depinde din ce parte privim lucrurile: a reformelor sau a represiunii – 105 ani de la răscoalele din primăvara lui 1907: un eveniment a cărui violență se năștea dintr-o stare de fapt (exploatarea sălbatică a unei clase sociale zdrobitor majoritare), provoca un palid început de reforme (ce nu avea să fie dus la capăt decât la presiunea primului război mondial) și marca imaginarul României moderne, rămânând până azi un eveniment controversat.

Propunem cu acest prilej recitirea a două ample texte din epocă, ambele clasice: unul îi aparține, cu tot cu parti-pris-uri, liberalului Radu Rosetti, celălalt lui I.L. Caragiale – apropiat mai mult de conservatori, deși cu prietenii strânse în tabăra socialistă a lui Gherea.

De asemenea, istoricul Alexandru Mamina privește răscoalele într-un context ideologic global, iar Costi Rogozanu vizitează trilogia romanescă a lui Cezar Petrescu privind 1907.

Trăim timpuri care promit să devină din ce în ce mai violente; rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă trebuie să vedem în lecțiile trecutului un divertisment, o diversiune sau un îndemn.

Textele temei:

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole