Razboi si arta / VOINA Wanted

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

16 Martie  / 18:00 – 20:00 / MNAC Etaj 1 / Palatul Parlamentului

Invitati: Alexei Plutser-Sarno, Yana Sarna (membri ai grupului Voina)

E posibil ca artistul sa devina din nou eroul romantic al societatii? Va birui el raul intrupat de coruptie si de statul politienesc? In limba rusa, Voina inseamna Razboi. Grupul Voina a declarat razboi puterii rusesti. Este un razboi purtat cu sarcasm, subversiune si actiuni de strada. In iunie 2010, membrii grupului au pictat un penis de 65 de metri pe un pod mobil de la Sankt Petersburg: cand s-a ridicat podul, falusul in erectie era indreptat catre sediul FSB, succesorul KGB-ului. Cateva luni mai tarziu, Oleg Vorotnikov si Leonid Nikolaiev au fost arestati in urma unei alte actiuni de gherila intitulata „Palatul Revolutiei”.

Rasturnasera mai multe masini de politie in fata Muzeului National Rus. Ei au numit-o „o instalatie de arta”. Au fost eliberati dupa ce Banksy le-a platit cautiunea.
Dar, in 2011, politia rusa a emis un mandat international de arestare impotriva lui Vorotnikov si a partenerei lui, Natalia Sokol. De atunci, Oleg si Natalia sunt fugari. Alexei Plutser-Sarno si Yana Sarna calatoresc in Romania cu proiectul „Voina Wanted”, in sprijinul membrilor Voina care sunt cautati, al altor artisti persecutati si al detinutilor politici din toata lumea. In premiera in Romania, Alexei si Yana vor prezenta o vasta retrospectiva video a Grupului Voina (2007-2011) si vor interactiona cu publicul roman.

Alexei Plutser-Sarno este artist media in grupul Voina. Nascut pe 9 iulie 1962 la Moscova. A absolvit facultatea de filosofie a Universitatii Tartu din Estonia in 1992. A scris carti, sute de articole si a realizat zeci de proiecte artistice. Pe 24 iulie 2006 s-a alaturat grupului Voina, fondat de Oleg Vorotnikov si Natalia Sokol in 2005. Este autorul conceptelor si textelor grupului. Scrie blogul pe care sunt prezentate toate actiunile grupului Voina.
Oleg Vorotnikov este ideologul si fondatorul grupului Voina. Nascut pe 17 august 1978 la Bereznyaki, Raionul Perm. Nu mai foloseste bani din 1998. A absolvit facultatea de filosofie a Universitatii din Moscova in 2003. Fiul lui Oleg si al Nataliei, Kasper, s-a nascut in 2009 si a participat la toate actiunile grupului. Oleg va veni incognito la Bucuresti, ilegal, pentru a organiza o noua actiune.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole