An sabatic pentru profesorii cu vârsta de pensionare – Fragment din şedinţa Senatului UBB (5.01.12)

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: democratieubb.ro

Câteva informaţii de context. Universitatea Babeş-Bolyai, a doua ca mărime din ţară dupa Spiru Haret, se află în prag de alegeri pentru Senat şi Rector. Este condusă în prezent de către Andrei Marga, aflat la finalul celui de-al patrulea mandat de rector. În plus, între 2004 şi 2008, profesorul Marga a fost Preşedinte al universităţii, funcţie creată prima dată în România la Babeş-Bolyai, apoi preluată de majoritatea universităţilor din ţară. În şedinţa din care este reprodus mai jos un fragment a fost prezentat şi discutat un nou tip de funcţie academică, aceea de profesor pensionar aflat în an sabatic [comunicatul oficial aici]. Andrei Marga a prezentat Senatului o listă de 11 persoane, provenind din şase dintre cele 21 de facultăţi, dintre care trei persoane din facultatea proprie. Una dintre cele trei persoane este chiar Andrei Marga. Şedinţa este neobişnuită prin faptul că o propunere a rectorului este întâmpinată cu rezerve. Este tipică însă prin reacţia rectorului, stilul dezbaterilor şi rezultatul votului final.

*
Inregistrarea audio: partea 1 si partea 2
Transcriere: pdf
*

Transcriere discuții

Andrei Marga:

[…]  trebuie aprobat regulamentul studiilor  postuniversitare. V-aş ruga deci, dacă sunteti de acord cu aceasta ordine de zi şi cu regulamentul studiilor postuniversitare adăugat. El a venit ieri cand deja le-am transmis senatorilor. Daca sunteti de acord cu ordinea de zi infăţişată…Sunteţi de accord, da… Deci, dacă îmi permiteti, propun să începem cu problemele de personal care sunt mai mici, şi apoi să ne concentrăm pe alegeri şi pe modificările de Cartă care merg împreună. Încep cu personalul, continui cu, dacă sunteţi de acord, cu regulamentul studiilor postuniversitare şi apoi vorbim de alegeri pană cand ne alegem cu ceva. Pana cand ne alegem cu toţii ce vrem sa ne alegem (rade). Dacă agreaţi…

La chestiuni de personal, stimaţi colegi, lucrurile stau în felul următor: legislaţia este în mişcare, până în acest moment, s-a trecut de Camera Deputaţilor şi de Comisia Senatului modificarea articolului care acum se pregăteşte după modificarea făcută la Bucureşti   Este un articol preluat din legislaţia legionara. Legionarii în 40 au vrut să îi elimine pe profesorii de vârf, şi atunci i-au scos pe Nicolae Iorga, pe Emil Racoviţă, pe Dimitrie Pompeiu dintre matematicieni, pe rectorii de la Politehnica din Bucureşti, mă rog, rectorul de la Iaşi, au scos câteva sute de universitari de prim plan, evident ca să îi elimine din discuţia publică. … Legionarii au facut acest gest. Eu bănuiam că de la Mussolini vine, sigur Mussolini a fost cel care a aplicat tehnicile acestea … dar acum Lucian Boia de la Bucureşti a dovedit că legionarii au dat articolul. Ei bine, cei care au făcut Legea Educaţiei, din păcate de la Cluj, ei [despre care] ştiam că unii sunt de filială legionară, ei sunt în universitate la această oră, se ştie, ştiam că de acolo au luat, ştiam că au făcut această treabă, dar nu se ştia de unde, acum Lucian Boia aduce documente irefutabile. Dar trec peste aceasta, Camera Deputaţilor a semnat o modificare de ridicarea a vârstei şi în Romania la 70 de ani, în Polonia s-a ridicat la 71, în Italia la 73, …, la universitarii de performanţă, am spus. Nu e ceva general nicaieri, se cere performanta. Vaticanul a demontat orice limită, Canada a demontat orice limită, Statele Unite nu au avut nicio limita, si, sigur, valul continua.

Aceasta e situatia juridica. Se va discuta in Senatul Romaniei. Din cate stiu, sunt multi parlamentari din partea PDL-ului, aproape toti parlamentarii UDMR care doresc schimbarea urgenta. UDMR-ul a discutat si cu…si alti colegi au discutat, chiar cu liderul UDMR. Si au spus clar ca ei nu au agreat acest articol si nu-l agreaza pentru ca au multi oameni care sunt loviti dintre profesorii maghiari. Sunt si romani loviti, sunt si germani loviti, sunt loviti tot. …

In situatia data, Universitatea va fi decapitata de cam 72 de profesori in total. Buni profesori. Se poate lucra, ma rog, sunt si oameni care sunt conferentiari, lectori, unele cadre sunt adevarate nulitati profesionale care vor repede sa plece, sa plece ceilalti ca sa le ia locul. Nu se pot crea, sa spunem profesori universitari, cu pompa. Profesorul universitar e creat in alt mod, nu cu pompa, nu cu… oportunitati. Pe de alta parte nimeni nu a fost oprit din motivul ca in fata se afla cineva… Chiar astazi discutam cu un distins coleg de la Drept care, el a spus pe buna dreptate, din punctul meu de vedere nu trebuie sa plece niciodata (?) profesorul din fata […] avem loc si nu e nicio problema. Dar sigur, acestea sunt facultatile mature care trateaza asa, mai sunt si facultatile acestea mai noi in care se crede ca trebuie sa vina niste nulitati doar pentru ca oricine poate fi professor. Ne gandim. Nu se poate. […]…sunt fraude in unele facultati […] se merge exact cu literatura cea mai proasta a Europei…Mussolini, legionarii etc, etc…Va ganditi ce nivel de cultura este in aceste facultati… Sau mai bine zis sectii, sa nu blamez facultati.

In aceasta situatie, sigur, Senatul a adoptat in o noua rezolutie, rezolutia de la pagina 2 numarul 1, rezolutia numarul 2… Propunerea noastra este sa se adopte si de catre Senat, Consiliul de Administratie va adopta, rezolutia 3 din pagina 3 si anexa 4 care este o aplicare a prevederilor in lege. Si rezolutia 4 care se refera la contracte pe perioada determinata, contractele intra in competenta Consiliului de Administratie, incat ele pot fi lasate acolo… Planul asta practic intra in reglementarile Senatului si de aceea facultatile au remis propunerile. Deci propunerea noastra, ca Rectorat, propunerea Consiliului de Administratie, dupa discutia de ieri, este ca Senatul sa aprobe aceasta…acest pachet. 3, 4 si lista, Asa ca va rog sa, sa va pronuntati.

 

Dan Sandor (Conferenţiar universitar, Senator din partea Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării):

Ideea de baza este ca o buna parte, nu dintr-un grup, chiar toti colegii de pe lista respectiva, sunt personalitati destul de cunoscute, pe majoritatea le cunosc si le respect, dar problema este ca sunt multe cazuri de persoane de aici  care ar urma sa intre la pensie. Si…Mussolini sau ne-Mussolini… modificare sau ne-modificare, la ora actuala, dincolo de varsta pensionarii, nu mai putem discuta despre cumulare. Cata vreme legea este asa, o respectam. De fapt, ideea de baza e cea de legalitate. De fapt, noi ce facem aici? Practic pastram pe post de titulari niste persoane care in mod normal urmau sa intre la pensie. Pensionarul, evident ca poate sa-si ia an sabatic, fara probleme. […] El isi continua activitatea daca ii este acordata respectiva continuare si daca nu doreste evident ca nu continua.

Bun, problema cu oportunitatea: ideea de an sabatic a fost conceputa in cu totul si cu totul alt scop. Dupa cativa ani, 6 ar fi fost, 6 sau 7 de obicei, se presupune ca apare o anumita uzura, pentru fiecare caz in parte, si avem nevoie de un an in care sa ne incarcam bateriile si sa ne continuam activitatea pe termen lung in aceasta universitate. Bun, pentru cineva care iese la pensie, problema continuarii activitatii pe termen lung este evident una discutabila. Faptul ca iei un an sabatic […] acesta este  pentru o persoana de la care universitatea asteapta foarte multe in continuare. Da, l-am trimis sa-si incarce bateriile. In fine ideea de baza este ca ar trebui sa facem acest lucru in functie de necesitatile reale si evident cu respectarea legalitatii.

 

Andrei Marga:…Multumesc…Domnul Chiribuca…

 

Dan Chiribuca (Conferenţiar universitar, Senator şi Decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială):

E o situatie sensibila si nu stiu …am sentimentul ca  e si un moment de prostie din partea mea si va rog sa ma scuzati daca e un moment de prostie, dar ieri am fost intrebati daca avem vreo propunere pentru an sabatic de la facultate si am anuntat ca nu avem. Conform deciziei anuntate in Consiliul de administratie, cererea trebuia semnata de decan, 100% daca as fi avut o astfel de cerere as fi luat-o foarte serios in considerare si cu tot respectul si cu toata dorinta, totdeauna am sustinut ca si profesorul Rotariu si profesorul Ilut merita si sunt foarte importanti sa fie aproape de noi in continuare, dar in ceea ce priveste Facultatea de Sociologie, eu, ca decan,  nu as putea sa semnez o cerere de an sabatic fara sa ma consult cu Consiliul fiindca pe fond asta inseamna ca facultatea isi asuma suportarea cheltuielilor salariale pentru titularii respectivi, obligandu-se sa plateasca incarcatura postului altuia. Si ca si decan, nu as fi putut sa fac acest lucru fara sa discut cu Consiliul facultatii. Ori, eu din cate stiu, nici profesorul Rotariu, nici profesorul Ilut, nu au facut cerere la facultate pentru an sabatic.

 

Andrei Marga: Ca sa lamurim… cei doi ieri au spus ca doresc… aceasta este chestiunea, ei urmau sa discute cu dumneavoastra poate nu au apucat, nu stiu asta [….] Ei intra in lista daca Consiliul le da aprobarea, si gata. Simplu. Atunci d-voastra sunteti cinstiti, noi suntem cinstiti. Ieri s-a discutat cu ei, despre ei nicio problema. Poate ca telefoanele nu au functionat la toti. Sper ca au functionat. […]

 

Petru Ilut: [Profesor universitar aflat pe lista de pensionari în sabatic, Senator din partea Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială; inaudibil în înregistrare, interventie pe durata a trei minute]

 

Andrei Marga:

Sa ne intelegem. Domnul Sandor nu este un tanar care e reprezentativ pentru generatia lui. El este un administrator de facultate care in conjunctura data a ajuns […] Daca ii luam argumentarea lui in orice sedinta, e plina de sofisme. Iti dai seama ca de fapt nu e locul lui sa stai sa dezbati, hai sa fim clari.

No bun, aceasta este istoria…si, de ce reactionez? Am avut cu noi un om ca Ilut sa reactioneze la un om care nu reprezinta nimica din generatia  lui. Generatia lui a avut cu totul alti oameni care au putut sa-si spuna parerea. Trebuie sa spunem si adevarul. Noi ne putem lafai aicea, ca avem dreptul… dar avem si o datorie de a nu spune prostii. Aceasta este problema. Si trebuie sa ne apucam si noi de lucru. Nu putem sa traim doar din furat, nu putem sa traim doar din falsuri, nu putem sa traim doar din conjunctura, aceasta este realitatea… Da, domnul Shafir… Intram iarasi intr-un context istoric foarte penibil… oameni profesionalizati ca Ilut, sa-si ceara permisiuni de la oameni ca si, ca si Sandor. Ne ruinam total.

 

Michael Shafir (Profesor universitar aflat pe lista de pensionari în sabatic, Senator din partea Facultăţii de Studii Europene, coleg cu Andrei Marga):

Desi si eu sunt pe lista, ceea ce am de comentat este ca [inaudibil] Domnule Sandor, dupa Nurenberg se stie ca legea nu e neaparat lege! Iar, va aduc aminte, ce s-a intamplat cu alta lege data de legionari, care scotea evreii de peste tot si, cand s-a reprezentat piesa lui Sebastian [sfarsit de propozitie inaudibil]

Cine a intrat in istorie ca personaj pozitiv si cine a intrat in istorie ca personaj negativ?! Raspunsul il aveti, multumesc.

 

Andrei Marga:

[…] Dumneavoastra vreti sa va pronuntati in chestiuni in care nu va pricepeti. Domnule Sandor […] spuneti niste lucruri pe care dumneavoastra nu le-ati calculat niciodata ca lumea … dumneavoastra sunteti un administrator de facultate, patruns pe caile cunoscute…

 

Nu aveti ce da replica domnule Sandor, aceasta este realitatea, nu v-a spus nimeni decat realitati. Daca vreti, putem sa le suplimentam. Vreti sa facem un circ acuma? Noi nu vrem sa compromitem Senatul din cauza ca dumneavoastra ati patruns in Senat.

Eu vreau sa spun un lucru. Eu in ziua de 4 martie sunt intr-o alta universitate. Daca dumneata vorbesti prostii. Dumneavoastra….Dumneata vorbesti prostii!…te rog sa te informezi, te rog sa te informezi. Te rog sa te informezi si o sa vezi. Eu zic sa-ti tii lucrurile sub control! Cand ai informatii, vorbeste, cand nu ai lasa pe altii sa vorbeasca… deci inca o data… eu nu am de dat seama domnului Sandor! Pentru nimic! Pe cand dumneata ai de dat seama profesional pentru foarte multe lucruri, foarte multe lucruri! Am incheiat discutia! Am incheiat discutia. Am incheiat discutia.

Stimati colegi aveti cuvantul! […] Cine este pentru aprobarea punctelor? Multumesc! Cine se impotriveste? Cu mentiunea ca la Sociologie se face cum a spus decanul, foarte corect, trece prin procedura adoptarii in Consiliu. Cine se opune? O opozitie. Cine se abtine? O abtinere. Doua abtineri.

Acuma sa ne intelegem… aceasta nu e o chestiune care are siguranta juridica. Pacat ca nu sunt aici cei care au lucrat la propunere. Acuma, dumneata domnule Sandor nu esti atent, eu nu m-am propus! Dumneata nu citesti cu atentie textele, eu nu m-am propus. Vad ca cauti mereu niste lucruri pe care… pe care nu le vei gasi niciodata, sa fi sigur de asta. Dar te rog sa mergi si sa te cultivi un pic! Dumneata esti un om care are o mentalitate de administrator si vii sa tot impui aici…nu tine! […] Asta ti-o spun ca si coleg. Du-te si mai si lucreaza putin! Sa intram in normal…ne vedem in Senat si dupa aceea credem ca l-am prins pe Dumnezeu de picior. Nu. Dumnezeu e pentru toti, dar in primul rand trebuie sa mai si lucram.

Ce se intampla? E o problema juridica… problema juridica este aceasta: pe de-o parte anul sabatic este in orice legislatie din Europa si din lume, care se poate lua in conditiile pe care legea le stabileste, pe de alta parte, sigur, … depinde de interpretare, cu reglementarea pensionarii de la aceasta ora, cum a spus foarte bine Michael Shafir. Reglementarile acestea nu noi le stabilim. Daca le stabileam noi, atunci era o alta decizie. Deci ca sa lamurim lucrurile, nu va fi niciun mister, daca este sau nu este. Datoria mea, in aceasta pozitie, si a oricaruia, este sa protejam valorile acestei universitati… Sa ne fereasca Dumnezeu de universitatea in care Sandor ajunge sa dea tonul! Sa ne fereasca Dumnezeu! Acuma nu vreau sa fac statuie lui Sandor, chiar si una negativa. Dar sa ne fereasca Dumnezeu de aceasta incultura care vine pe scena. Aceasta este problema. Nu este o reprimare a dreptului la opinie, dar este o reprimare a prostiei, asta da!

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole