INCREDIBIL! Polițiștii călare sunt de fapt bodyguarzii unei firme. Ei dau însă amenzi

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: b365

Poliția Locală a Municipiului București recunoaște faptul că serviciul de patrule călare este complet externalizat către o firmă de pază. Astfel, “polițiștii” călare sunt de fapt bodyguarzi îmbrăcați în uniforme. Aceștia dau inclusiv amenzi. 

În data de 25 noiembrie 2011, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti a efectuat un control la S.C. FANDAX GRUP SRL din Bucureşti, firmă cu care Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti are un contract de colaborare. La locul controlului, la spaţiile de campare a cailor Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti din Parcul Tineretului (Sector 4) si din Parcul Herăstrău (Sector 1), au fost identificate un număr de 13 persoane care-şi desfăşurau activitatea în baza unor contracte individuale de muncă încheiate cu respectiva societate. În timpul controlului inspectorii de muncă au constatat că agenţii călare, angajaţi ai acestei firme private, purtau uniformele şi însemnele Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti. Din declaraţiile directorului adjunct al acestei firme, persoană care purta, de asemenea, uniforma şi însemnele Poliţiei Locale, a reieşit faptul că agenţii călare se întorceau de la repetiţiile efectuate cu ocazia Zilei Naţionale a României din 1 Decembrie 2011.

Conform legii eu aș fi putut să demarez un control însă având în vedere că Politia Națională are în atribuții verificarea Polițiilor Locale, am acționat în consecință. Chiar în acest moment au loc acțiuni de control. Nu știm dacă acele persoane au dat sancțiuni sau amenzi. Dacă se demonstrează acest lucru este foarte grav”, a  declarat pentru B365.ro prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.  Se pare că firma în cauză a refuzat să pună la dispoziţia inspectorilor de muncă contractul încheiat între aceasta şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti. De altfel, pe site-ul guvernamental de licitatii nu se află niciun contract între această societate cu Poliția Locală a Municipiului București sau cu Primăria Capitalei.

Bodyguarzi, înzestrați cu uniforme de polițiști

“Poliția Călare este un serviciu externalizat de către Poliția Locală a Municipiului București care acționează în numele acesteia prin mijloace hipo. Conform legii, Poliția Locală poate folosi mai multe mijloace animale prin care să-și realizeze atribuțiile și misiunile.” – se arată într-un comunicat PLMB transmis B365.ro

Faptul că agenții poliției călare sunt de fapt bodyguarzi nu îi oprește pe aceștia să taie amenzi: “Faptele constatate de aceștia constituie contravenții așa cum prevede legislația în vigoare, încadrări menținute de instanțele judecătorești tocmai pentru că au fost probate. Sumele încasate din sancțiunile aplicate au fost plătite de către contravenienți direct la administrațiile financiare, iar banii s-au constituit venit la bugetul de stat.” – se arată în explicațiile PLMB.

“Cum Poliția Locală a Municipiului București nu avea posibilitatea să dezvolte mijloacele hipo proprii – datorită costurilor mari de întreținere – s-a găsit modalitatea legală  de externalizare a acestui serviciu. Astfel, s-a încheiat un contract  (respectându-se legile în vigoare) prin care au fost stabilite competențele legale, clare în baza cărora să acționeze patrulele călare. Acționând în numele instituției, persoanelor desemnate să realizeze misiunile amintite mai sus (toate acestea având pregătirea specifică  și fiind foști agenți care au lucrat în Poliția Comunitară) li s-a asigurat echipamentul și efectele necesare. Mai simplu, regimul acestora este similar cu cel al sergenților angajați de alte structuri de ordine publică.”

Contractul dintre PLMB și FANDAX GRUP SRL nu a fost publicat pe siteul guvernamental de achiziții publice, iar până la publicarea materialului, PLMB nu a transmis suma pentru care s-a realizat externalizarea acestui serviciu.

În urmă cu câțiva presa a mai scris despre  S.C. FANDAX GRUP SRL și despre contractele acesteia semnate cu Ministerul Apararii Nationale pentru paza mai multor unități militare din jurul Capitalei. Le vremea respectivă societatea se lauda că este singura companie de profil care folosește paza călare, având la dispoziție 50 de cai special antrenați.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole