TEMA: Sănătatea românească – în moarte clinică?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

TEMA: Sănătatea românească – în moarte clinică?

 Sistemul de sănătate  românesc a înregistrat neîntrerupt disfuncţionalităţi grave după 1989. Lipsa fondurilor necesare, prostul management, excesul de achiziţii şi corupţia sunt adeseori invocate ca fiind cauzele principale ale colapsului în pragul căruia se află sistemul. În pofida dublării fondurilor alocate sănătăţii (minister şi CNSAS) din 2005 până în prezent, în pofida tentativelor succesive de “reformă”, sistemul a rămas la fel de neperformant. Actualmente, Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor în Domeniul Sănătăţii lucrează la un proiect de lege care, pe lângă creşterea taxelor, prevede privatizarea spitalelor şi administrarea private a banilor publici pentru sănătate.

 Este clar că sistemul de sănătate nu mai poate funcţiona ca până în prezent, dar este privatizarea singura soluţie pentru eliminarea ineficienţei sau există şi alte alternative? Până unde poate fi lăsat sistemul la latitudinea pieţei libere şi unde începe nevoia de reglementări şi de  intervenţie a statului? Cât de compatibil va fi noul sistem cu imperativele incluziunii sociale şi cât de mult va răspunde el nevoilor categoriilor defavorizate, locuitorilor din zonele sărace sau bolnavilor incurabili? Care sunt problemele şi, mai ales, care sunt soluţiile la criza actualului sistem de sănătate?

Textele temei:

Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România

Opiniile exprimate de autori nu reprezintă cu necesitate poziţia FES

how to report a scam
jcpenney printable coupons
concentra urgent care
piperlime coupon code
deed of trust

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole