1.000 dolari pastila, 84 pastile/84.000 dolari cursul de tratament, 200 euro sinecostul de producție

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Pe 17 iulie, în Parlament, va câștiga balena. Cine pune pariu cu mine că va fi invers? de Stela Bivol 

http://platzforma.md / fragment

Iată un exemplu recent. Anul acesta pe piața farmaceutică tocmai a apărut un preparat nou pentru vindecare a hepatitei C, care are efect terapeutic mai bun decât ale celor existente acum și nu are efectele adverse ale celor existente acum. Victorie! Preparat-minune! Pacienții sunt salvați! Există un mic „DAR” – prețul. Costul acestui preparat este de 1.000  dolari pastila și sunt necesare 84 pastile, deci 84.000 dolari cursul de tratament.

Directorul companiei Gilead care tocmai a lansat acest nou preparat a devenit, timp de o luna de vânzări, miliardar (link aici). Profitul companiei Gilead de la vânzarea acestui preparat se va apropia la 4 miliarde în 2014 și 8 miliarde în 2015.

Cine cumpără? Țările bogate, în special SUA și UE. Desigur, deja au apărut voci, inclusiv doctorii din aceste țări spun că nu e etic să prescrie asemenea preparate. În Franța a apărut o inițiativă legislativă care să impună compania să își scadă prețul, mai ales că s-a demonstrat că sinecostul de producție a acestor pastile este de … 200 euro pentru 84 de pastile. Restul 81.600 de dolari de la fiecare pacient este profit curat. Deși sunt costuri extreme, practicile tuturor companiilor mari farmaceutice sunt la fel, probabil doar apetitul mai mic.

integral

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole